Manuele therapie
Manuele therapie is een fysiotherapeutische behandeling die wordt aangevuld met specifieke bewegingen van de wervelkolom. Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie waarbij de beweeglijkheid van de gewrichten hersteld wordt. Met als doel gewrichten beter te laten functioneren, houding en beweging te verbeteren en klachten op te heffen of te verminderen. Een manueeltherapeut heeft na zijn reguliere opleiding fysiotherapie zich minimaal drie jaar extra in het functioneren van de gewrichten in het menselijk lichaam verdiept. De manueeltherapeut is zeer goed in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen door zijn gespecialiseerde opleiding. De manueel therapeut voor elk lichaam en iedere klacht een passende oplossing.

Wat is manuele therapie
Manueel therapie bestaat uit oefeningen en mobilisatietechnieken die er op gericht zijn om je gewrichten beter te laten bewegen. De effecten hiervan zijn vaak direct na de behandeling zichtbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat soepeler.
Het doel van manuele therapie is het beter laten functioneren van de gewrichten zodat er ruimte gecreëerd wordt om bewegingen beter uit te voeren en het mogelijk wordt een betere houding aan te leren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die op de gewrichten worden toegepast. Hierbij kunnen zowel zachte mobiliserende technieken als manipulaties (“kraken”) worden gebruikt. De manueel therapeut zal altijd met u overleggen voordat manipulatie technieken worden gebruikt.
De behandeling bestaat niet alleen uit het mobiliseren/manipuleren van gewrichten. Deze bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen om klachten in de toekomst te voorkomen.

Wanneer naar een manueel therapeut?
Wanneer je klachten ervaart aan nek rug of schouderminder goed kan bewegen dan je gewend bent, of pijn ervaart, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak meteen na de behandeling merkbaar; gewrichten worden soepeler en de pijn neemt af. Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:
- Hoofdpijn en nekpijn.
- Rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen.
- Pijn aan ribben of borstkas na kneuzing of als gevolg van langdurig hoesten.
- Nek- en schouderklachten, klachten die samenhangen met langdurig bureauwerk.
- Klachten als gevolg van smartphone, tablet of laptop gebruik.
- Duizeligheid of draaiduizeligheid bij het bewegen van de nek.
- Kaakklachten, Knarsen en Klemmen.
- Heupklachten pijn over verminderde bewegelijkheid.
- Gewrichtsklachten aan knie, enkel en voet evenals elleboog, pols en hand, na blessure of als gevolg van overbelasting.

Eerste behandeling
Naast een screening (waarbij duidelijk wordt gemaakt of je bij de therapeut op de juiste plek bent) bestaat je eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over je klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen.
Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut je houding en
bewegingen beoordeelt en je gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van je klachten zitten. De manueeltherapeut beslist samen met jou of een behandeling zinvol is. Als dit niet het geval is, dan wordt er in overleg met jou verder gekeken naar een andere mogelijke behandeling. Zo heb je dus meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.
Voor wie is manueeltherapie
Manuele therapie is geschikt voor iedereen, van jong tot oud, met klachten aan spieren of gewrichten.
Eerste behandeling
Voor een bezoek aan de manueel therapeut is geen verwijzing van de huisarts nodig.
Wie helpt u?
Voor manueel therapie kunt u terecht bij de volgende therapeuten.
Welke locatie?
Voor manuele therapie kunt u terecht op locatie: